Rabu, 14 Mac 2012

Info: Beza Marjerin & Mentega

Assalamualaikum...sedang aku menggodek2 emel lama dlm inbox yahoo.aku tetiba terjumpa emel berkenaan perbezaan marjerin & mentega...meh la baca...moga2 boleh jadi panduan sihat tuk kita  semua...

Marjerin pada asalnyaadalah bahan yang dihasikan bagi menggemukkan ayam belanda (turkey). Apabila ia mybbkan kematian haiwan tersebut, para pelabur yg melaburkan wang dlm kajian itu mahukan wang mereka semula lalu mencari alternatif apa yang boleh di buat dgn bhn tersebut bagi mendapatkan semula wang pelaburan mereka.
  
   Ianya adalah sebatian bahan berwarna putih yg x m'yelerakan lalu mereka tambahkan pewarna kuning dan dijual kpd org ramai sebagai ganti mentega. Suka x??? Mereka dgn liciknya telah m'hasilkan marjerin dgn pelbagai perasa baru.


TAHUKAH ANDA...Perbezaan Antara Marjerin & Mentega

  • Kedua2nya mpy kalori yg sama. Mentega sedikit tinggi kandungan lemak tepunya iaitu sebanyak 8 gram berbanding 5 gram ada marjerin. Menurut kajian perubatan Harvard dengan memakan marjerin boleh meningkatkan penyakit jantung kpd wanita sebyk 53% berbanding mengambil mentega dlm jumlah yg sama. 
  • Pengambilan mentega meningkatkan penyerapan byk nutrien lain dlm makanan.
  • Mentega mpy byk faedah nutrisi berbanding marjerin krn ianya makanan tambah nilai.
  • Mentega lebih enak berbanding marjerin & ianya boleh menaikkan rs makanan lain.
  • Mentega sudah pun wujud selama berabad-abad lamanya sedangkan marjerin terhasil kurang dari 100 tahun.
  • Marjerin sgt tinggi kandungan asid lemak trans, meningkatkan risiko pyakit jantung koronari sbyk 3x ganda.
  • Meningkatkan kolestrol total serta LDL (kolestrol berbahaya) dan menurunkan HDL (kolestrol bagus).
  • Marjerin menaikkan risiko penyakit barah selama 5x ganda.
  • Marjerin mengurangakan jumlah susu badan. Ianya juga merendahkan respon pertahanan tubuh serta keberkesanan insulin s/jadi badan.
DAN...Apa Yang Menarik...
  •  Marjerin hanya kekurangan 1 Molekul utk menjadi PLASTIK.
  • Anda boleh mencuba ujikaji ini: Letakkan 1 mangkuk marjerin dlm garaj @ tmpt teduh...dlm masa 2 hari anda akan dapati perkara berikut:
a) Tiada lalat yg menghurung.



b) Ianya x membusuk/ bertukar baunya krn ia ia tiada nilai2 nutrisi; tiada apa yg tumbuh di atasnya w/pun mikroorganisma. Kenapa??? Kerana ianya sgt menghampiri kpd plastik.


MAHUKAH ANDA LEBURKAN TUPPERWARE & SAPUKAN KE ATAS ROTI ANDA???

So, camner...dah baca...sebar2kan lah info ini...Jumpa lg & selamat beramal..!!

(bila aku gugel semula rupanya artikel from emel aku tu diambil dari http://izzu.blogspot.com/2006/06/beza-antara-mentega-dan-marjerin.html - mohon ampun yer pemilik blog, mintak halal)

1 ulasan:

  1. hebak r info kak Nik wi nih..
    terima kasih erk kak Nik..
    ahaks~

    BalasPadam