
Ianya adalah sebatian bahan berwarna putih yg x m'yelerakan lalu mereka tambahkan pewarna kuning dan dijual kpd org ramai sebagai ganti mentega. Suka x??? Mereka dgn liciknya telah m'hasilkan marjerin dgn pelbagai perasa baru.
TAHUKAH ANDA...Perbezaan Antara Marjerin & Mentega
- Kedua2nya mpy kalori yg sama. Mentega sedikit tinggi kandungan lemak tepunya iaitu sebanyak 8 gram berbanding 5 gram ada marjerin. Menurut kajian perubatan Harvard dengan memakan marjerin boleh meningkatkan penyakit jantung kpd wanita sebyk 53% berbanding mengambil mentega dlm jumlah yg sama.
Pengambilan mentega meningkatkan penyerapan byk nutrien lain dlm makanan.
- Mentega mpy byk faedah nutrisi berbanding marjerin krn ianya makanan tambah nilai.
- Mentega lebih enak berbanding marjerin & ianya boleh menaikkan rs makanan lain.
- Mentega sudah pun wujud selama berabad-abad lamanya sedangkan marjerin terhasil kurang dari 100 tahun.
- Marjerin sgt tinggi kandungan asid lemak trans, meningkatkan risiko pyakit jantung koronari sbyk 3x ganda.
- Meningkatkan kolestrol total serta LDL (kolestrol berbahaya) dan menurunkan HDL (kolestrol bagus).
- Marjerin menaikkan risiko penyakit barah selama 5x ganda.
- Marjerin mengurangakan jumlah susu badan. Ianya juga merendahkan respon pertahanan tubuh serta keberkesanan insulin s/jadi badan.
- Marjerin hanya kekurangan 1 Molekul utk menjadi PLASTIK.
- Anda boleh mencuba ujikaji ini: Letakkan 1 mangkuk marjerin dlm garaj @ tmpt teduh...dlm masa 2 hari anda akan dapati perkara berikut:
MAHUKAH ANDA LEBURKAN TUPPERWARE & SAPUKAN KE ATAS ROTI ANDA???
So, camner...dah baca...sebar2kan lah info ini...Jumpa lg & selamat beramal..!!
(bila aku gugel semula rupanya artikel from emel aku tu diambil dari http://izzu.blogspot.com/2006/06/beza-antara-mentega-dan-marjerin.html - mohon ampun yer pemilik blog, mintak halal)
hebak r info kak Nik wi nih..
BalasPadamterima kasih erk kak Nik..
ahaks~